Frequently Asked Questions

  • Een mechanisch horloge wordt aangedreven door een veer. Er zitten géén elektronische onderdelen in deze horloges. Je herkent een mechanisch horloge het snelst aan de secondewijzer die soepel beweegt. Deze horloges gaan stilstaan zodra je het een tijd niet draagt of opwindt.

    Een quartz horloge wordt aangedreven door een zilveroxide knoopcel batterij. Er zitten meestal zowel elektronische als mechanische onderdelen in deze horloges. Je herkent een quartz horloge het snelst aan de secondewijzer die eens per seconde tikt. Deze horloges blijven lopen totdat de batterij (bijna) leeg is.

  • Doorgaans spreken we van automatische horloges en “handwinders”. Automatische horloges worden aangedreven door de beweging van uw arm. Als u een automatisch horloge met regelmaat draagt, stopt deze in principe nooit met lopen.

    Handwinders worden enkel aangedreven doordat u het opwindt met de kroon. Deze horloges stoppen met lopen als u het niet regelmatig opwindt.

    Alle mechanische horloges hebben een gangreserve. Dit betekent dat de aandrijving die ze ontvangen opgeslagen wordt. Hierdoor kunnen de meeste mechanische horloges minstens 42 uur lopen zonder dat je het draagt of opwindt.

  • Mechanische horloges willen gedragen worden. Dit wil zeggen dat ze het langst goed functioneren als ze voortdurend lopen. Staat een mechanisch horloge veel stil? Dan drogen de oliën en vetten sneller op. Ze smeren de onderdelen dan niet meer en gaan juist functioneren als een schuurmiddel. Op lange termijn kan dit zorgen voor slijtage op de onderdelen. Mechanische horloges hebben doorgaans eens per 3 tot 5 jaar een revisie nodig. Sommige fabrikanten weten dit te rekken tot zelfs 10 jaar. Ik adviseer echter een revisie eens per 5 jaar, tenzij een defect zich eerder voordoet. Hoe langer je wacht met een revisie, hoe groter de kans dat er slijtage in het uurwerk ontstaat.
    Mechanische horloges zijn redelijk fragiel. Een val of stoot kan ervoor zorgen dat onderdelen breken.

    Quartz horloges hebben veel minder onderhoud nodig. Een nieuwe batterij wanneer de oude leeg is, is vaak al voldoende. Deze uurwerken zijn veel minder prijzig en worden bij een defect doorgaans volledig vervangen in plaats van onderhouden. Een revisie is namelijk meestal kostbaarder dan een nieuw quartz uurwerk.

  • Mechanische polshorloges stammen al uit het begin van de 19de eeuw. Sindsdien is de techniek ver gekomen en kunnen de meeste moderne Zwitserse uurwerken op minstens 5 seconden per dag nauwkeurig lopen. Het is dus volkomen normaal dat uw mechanische horloge na een maand meerdere seconden voor of achter loopt.

    In 1969 kwam het eerste quartz horloge op de markt. Deze technologie is moderner en daarmee nauwkeuriger. Deze uurwerken kunnen op 5 tot 10 seconden per jaar nauwkeurig lopen.

  • Er is een wezenlijk verschil tussen de termen ‘waterbestendig’ en ‘waterdicht’. Waterbestendige horloges kunnen tegen spatwater, regen en handen wassen. Het is niet verstandig om te douchen of zwemmen met een waterbestendig horloge. Er zal dan zonder twijfel water in het horloge komen.

    Waterdichte horloges zijn ontworpen om mee te kunnen zwemmen en watersport te beoefenen.
    Fabrikanten duiden regelmatig de mate van waterbestendigheid en -dichtheid aan met meters, feet en/of atmosferen (ATM). Dit kunt u terugvinden op de wijzerplaat of achterdeksel.

    • 3 ATM (gelijk aan 30 meter) en lager = waterbestendig

    • 5 ATM (gelijk aan 50 meter) en hoger = waterdicht

    De meeste waterdichte horloges hebben een kroon die u tegen de kast aan dichtschroeft. Deze horloges zijn pas waterdicht als u de kroon dan ook volledig dichtschroeft!

    Fabrikanten bereiken waterdichtheid door rubberen pakkingen toe te passen in de kasten en kronen van horloges. Zout water, zeep en ook lucht drogen deze pakkingen langzaam uit. Ze verliezen dan hun functie en het risico ontstaat dat uw horloge na een aantal jaren niet meer waterdicht is. Daarom vervang ik bij een revisie standaard de pakkingen, indien aanwezig.

Heeft u een vraag of wenst u een prijsopgave?

Ik denk graag met u mee.